Gevulde zoete aardappel met zuurkool

     1 uur,  Eenvoudig,  2 personen

Ingrediënten:

  • 2 zoete aardappelen
  • 200 g Mildessa Zuurkool
  • 150 g gekookte kikkererwten
  • 1 pastinaak
  • 1 paarse wortel (smaakt net zo lekker met elke andere wortel)
  • 2 lente-uitjes
  • 100 g cashewnoten
  • 100 g natuurlijke yoghurt
  • 100 g kwark
  • 5 el koolzaadolie
  • 1/2 theelepel paprikapoeder
  • zeezout

 

Het begin

Verwarm de oven voor op 180°C boven- en onderwarmte en leg bakpapier op een bakplaat. Was de lente-uitjes en schil de wortel en pastinaak. De kikkererwten, spoel af en laat uitlekken in een vergiet. Snijd de pastinaak in blokjes en de lente-uitjes in ringen. Gebruik vervolgens de dunschiller om de wortel in de lengte in brede reepjes te snijden.

De zoete aardappel

Was de zoete aardappelen grondig en prik er meerdere keren in met een satéprikker of mes zodat de stoom later in de oven kan ontsnappen. Leg de knollen op de bakplaat en bak ze in 35-45 minuten, afhankelijk van hun grootte, tot ze zacht zijn. Snijd de zoete aardappelen na het bakken in de lengte door (niet helemaal doorsnijden) en kruid ze met een beetje zout.

De vulling

Doe wat koolzaadolie in een grote pan en bak de in blokjes gesneden pastinaken, kikkererwten en cashewnoten aan alle kanten goudbruin. Voeg dan de Mildessa zuurkool toe. Breng tot slot op smaak met paprikapoeder.

De yoghurt kwark dip

Meng de yoghurt en kwark in gelijke delen door elkaar en breng op smaak met een beetje zout.

De finishing touch

Verdeel de gebakken zoete aardappel helften over de borden en verdeel de zuurkool, groenten en cashewnoten erover en garneer met gesneden lente-uitjes en paarse wortelreepjes. Serveer met de yoghurt kwark dip.

 

Cheeseburger met zuurkool en komkommer

 30 minuten,  Eenvoudig,  4 mensen

Ingrediënten:

  • 500 g rundergehakt
  • 300 g Mildessa wijnzuurkool, uitgelekt
  • 8 el medium hete mosterd
  • 8 el ketchup
  • ½ theelepel paprikapoeder
  • 8 sneetjes spek
  • 4 plakjes cheddar kaas
  • 1 kleine romaanse sla
  • 4 burgerbroodjes
  • 12 plakjes komkommer
  • wat plantaardige olie om te frituren
  • 2 theelepels zout
  • 1 theelepel peper
Het begin

Meng in een grote kom het gehakt, mosterd, paprika, zout en peper. Vorm vervolgens vier even grote burgerpasteitjes en leg ze opzij.

Verwarm de zuurkool

Giet de zuurkool af en doe in een pan. Verwarm op middelhoog vuur gedurende 5 - 7 minuten. Bedek de pot met het deksel en haal hem van het fornuis.

Bak het spek krokant

Bak in een grote pan op middelhoog vuur het spek aan beide kanten knapperig. Haal het uit de pan en laat het uitlekken op wat keukenpapier.

Bak de burgerpasteitjes

Bak nu de burgerpasteitjes in een grote pan op middelhoog vuur in een beetje plantaardige olie ongeveer 3-4 minuten aan beide kanten tot ze goed gaar zijn.

Serveer de kaas

Beleg elke gefrituurde burger met een plakje cheddarkaas, haal het uit de pan en leg de cheeseburgerpasteitjes op een bord. Dek de burgers 3-5 minuten af ​​met aluminiumfolie zodat de kaas een beetje smelt.

Toast de burgerbroodjes

Was en droog eerst de sla. Verhit de grote pan met een beetje plantaardige olie en rooster de burgerbroodjes ongeveer 1 minuut aan elke kant.

Top de burger

Meng de ketchup en mosterd in een kleine kom en verdeel het mengsel gelijkmatig over elke helft van het broodje.

Nu is het tijd om te stapelen: stel de burger samen door sla, burgerpasteitje, wat Mildessa zuurkool, ham en Hengstenberg burgerkomkommers achter elkaar te stapelen. Doe tot slot een beetje saus op de bovenste helft van het broodje.

De finishing touch

Als je de burger open laat om te serveren en de bovenste helft van het broodje ernaast legt, komt de bijzondere vulling goed tot zijn recht.

Tip voor bedriegers: Burgers met dubbele bovenkant kunnen worden vastgezet met een houten spies.

 

Aardappelnoedels, het basisrecept

 1 uur en 10 minuten, medium, 4 mensen

Ingrediënten:

1 kg kruimige aardappelen

200-300 g bloem

2 eieren

2 eetlepels zetmeel

2 theelepels zout

nootmuskaat

Geklaarde boter

Het begin

Was de aardappelen grondig, doe ze in een pan en giet er koud water over tot ze net onder staan. Kook het water een keer en kook de aardappelen, afhankelijk van hun grootte, ongeveer 20 minuten met gesloten deksel. Schil na het stomen de aardappelen en pers ze door een aardappelpers in een kom. Laat het aardappelmengsel afkoelen.

Tip: Kook de aardappelen een dag van tevoren, schillen ze en pers ze door de aardappelpers terwijl ze nog heet zijn. Het is moeilijk om de knollen koud door de pers te persen. Bewaar het mengsel in de koelkast tot je het de volgende dag gebruikt. De overige ingrediënten worden toegevoegd aan de dan afgekoelde massa. Koude aardappelen nemen minder bloem op dan warme.

Aardappeldeeg maken

Meng de eieren, het zetmeel, 2 afgestreken theelepels zout en de geraspte nootmuskaat. Zeef de bloem en voeg dan het aardappelmengsel toe. Kneed alle ingrediënten snel tot een soepel deeg. Dit doe je het beste eerst in de kom en daarna op een met bloem bestoven werkblad. Als het mengsel je te plakkerig lijkt, kun je meer bloem toevoegen. Werk stap voor stap naar de juiste consistentie. 

Tip: De nootmuskaat geeft het deeg een bijzondere warme en zoet-kruidige smaak. De smaak van nootmuskaat doet denken aan hout en kruidnagel.

Aardappelnoedels vormen

Bestuif je werkblad goed met bloem en vorm het deeg in porties tot rolletjes van ongeveer een vingerdikte. Verdeel nu uw Schupfnoodle-spaties. Snijd hiervoor stukken van ca. 1,5 cm breed en vorm ze met de handen tot taps toelopende noedels: "Schupfen", dat met lichte druk heen en weer rollen betekent. Leg je opgerolde aardappelnoedels op een bord of werkvlak. Strooi wat bloem onder de pasta om te voorkomen dat ze gaan plakken.

De finishing touch

Schuif je aardappelnoedels voorzichtig in kokend gezouten water. Na een paar minuten komen de aardappelnoedels bovendrijven en kun je ze met een schuimspaan uit het water halen. Giet je aardappelnoedels af.

Verhit geklaarde boter in een pan en bak de aardappelnoedels aan alle kanten goudbruin.

 

 

Zelf patat maken:

Zonnebloemolie, frituurvet  of koolzaadolie is daarvoor geschikt.

De patat wordt met de zonnebloemolie/ koolzaadolie minstens  zo goed als in frituurvet, alleen zijn deze oliën  beter voor het lichaam. 

  • Voorbereidingstijd 10 minuten 
  • Baktijd 20 minuten 

 Geschikt voor 4 Personen Calorieën 312 kcal

Ingrediënten

  • Frituurvet, zonnebloemolie of koolzaadolie
  • Zout
  • 1 Kilo Aardappelen. Voor een grotere hoeveelheid frietjes kun je gerust ook meer aardappelen nemen.

Bereiding

  1. Verwarm de friteuse al vast op 140 graden. Je kunt olie of frituurvet ook verwarmen op het fornuis. In dat geval moet de baktemperatuur ongeveer 140 graden zijn.

  2. Schil de aardappel en stuk de patat met een patatsnijder uit. Je kunt de aardappel ook in de vorm van frietjes snijden met een mes.

  3. Doe de patat voorzichtig in de warme olie, dit kan wat spetteren, en bak de frietjes de eerste keer gedurende vijf minuten. Haal de frieten uit de olie en laat ze wat afkoelen. Tip; bak eerst alles voor ( de eerste keer bakken)

  4. Nu de friteuse of het vet in de pan verhogen tot 180 tot 190 graden. Pas wanneer deze op temperatuur beginnen met de patat af te bakken

  5. De patat weer voorzichtig in friteuse of pan doen, en deze keer bakken totdat de patat goudbruin is. Dat is vaak ook nog eens 5 minuten. Wanneer de patat goudgeel ziet kunnen ze uit de olie gehaald worden. Laat ze even iets uitlekken in een vergiet.

  6. Als u er van houdt, kan er nu wat zout overheen gestrooid worden.

Tips

In plaats van zout kunt u ook  een mengsel van wat zout en een beetje paprikapoeder proberen of andere kruiden!